Zajadasz się truskawkami, poczytaj ten artykuł

Jakie są korzyści zdrowotne truskawek?

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu, manganu i błonnika.

Jedna porcja truskawek zawiera sześć gramów błonnika pokarmowego. To około 16% dziennego zalecanego spożycia dla dorosłych.

Zawiera również duże ilości witaminy C, która jest przeciwutleniaczem, który pomaga zachować zdrowe komórki. Witamina C jest również potrzebna do produkcji kolagenu, który utrzymuje gładkość skóry i spłyca zmarszczki.

Jakie są popularne dania z truskawek?

Jeśli szukasz najpopularniejszych dań, które opierają się na truskawkach, oto lista niektórych z najpopularniejszych dań, które wykorzystują truskawki.

1. Truskawkowe Ciastko

Deser złożony z warstw ciasta lub herbatników i bitej śmietany, czasem z posiekanymi orzechami lub owocami, posypany truskawkami.

2. Truskawki i śmietana

Deser składający się ze świeżych truskawek maczanych w bitej śmietanie. Odmiany mogą obejmować dodanie sosu czekoladowego (coulis czekoladowego) do bitej śmietany, posypanie pokruszonymi pokruszonymi herbatnikami lub kawałkami herbatników lub dodanie posypki cukrem pudrem do bitej śmietany przed dodaniem owoców.

3) Truskawkowe ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbaru i pokrojonych w plasterki świeżych truskawek pieczone w cieście aż będzie słodkie i miękkie, a jednocześnie

Jaka jest różnica między truskawką a maliną?

Maliny są często czerwone, podczas gdy truskawki są zwykle jasnoczerwone. Maliny mają nasiona w środku, a truskawki na zewnątrz. Obie jagody są słodkie, ale mówi się, że maliny są słodsze niż truskawki.

Wygląd malin znacznie różni się od wyglądu truskawek. Maliny mają nasiona w środku, a truskawki na zewnątrz. Mówi się też, że malina jest słodsza niż truskawka, dlatego ludzie częściej ją wolą.

Image by Engin Akyurt from Pixabay