Ciasto marchewkowe jest prostsze niż myślisz

Jakie są składniki ciasta marchewkowego?

Ciasto marchewkowe to ciasto, które zazwyczaj zawiera startą marchewkę, a czasami rodzynki, orzechy włoskie lub ananasa.

Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe są bardzo proste i łatwe do znalezienia. Aby zachować prostotę przepisu, potrzebujemy tylko następujących składników:
-masło (lub olej roślinny)
-cukier puder
-mąka samoziarnista (lub mąka uniwersalna)
-marchewki

Jak w prosty sposób zrobić ciasto marchewkowe?

Aby zrobić ciasto marchewkowe, będziesz potrzebować:

  • 1 gotową mieszankę ciasta
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka, ubite
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 filiżanki startej marchwi (około 4 duże marchewki)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Jakie są etapy przygotowania ciasta marchewkowego?

Kroki do zrobienia ciasta marchewkowego są następujące:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj formę do pieczenia z masłem i papierem pergaminowym.
  2. W dużej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  3. W średniej misce wymieszać razem jajka, olej lub masło, mleko lub śmietanę, miód lub syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, wodę (lub sok pomarańczowy), puree z marchwi (lub startą marchew), starty korzeń imbiru (lub mielony imbir), cynamon w proszku.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych składników w partiach tak, że są one połączone bez nadmiernego mieszania ich – Naprzemiennie mokre składniki z suchymi składnikami, wlewając połowę każdego z nich do miski na raz, a następnie mieszając lekką ręką po każdym dodaniu, aż

Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie ciasta marchewkowego?

Istnieje wiele sposobów na przechowywanie ciasta marchewkowego. Najlepszym sposobem na przechowywanie jest włożenie go do lodówki, najlepiej w szczelnym pojemniku. Dzięki temu ciasto zachowa wilgoć i nie będzie zbyt suche.